Termijnbepaling

Termijnbepaling door middel van een echo:

In het begin van de zwangerschap wordt er een echo gemaakt om de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum te bepalen, de zogenoemde termijnecho. Deze echo wordt idealiter gedaan tussen de 10 en 12 weken en 6 dagen, want dat is de meest betrouwbare meet-periode voor een termijnbepaling. De echo wordt uitwendig gemaakt, d.w.z. met een transducer via de buik. Het kan een betere beeldkwaliteit opleveren wanneer de blaas gevuld is.

Bij echoscopisch onderzoek vóór de 10 weken gebruiken we meestal de vaginale transducer. Dat is een dunne staaf-transducer die in de vagina  ingebracht wordt. De afstand is dan korter tussen baarmoeder en transducer, waardoor heldere beeldvorming mogelijk is bij een prille zwangerschap of vermoeden op miskraam. Ook kan op die manier een beeld gevormd worden van de eierstokken en eileiders bij verdenking op bijv. een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een inwendige echo is niet pijnlijk. Is er bezwaar tegen het maken van een inwendige echo, geef dat dan aan, dan kijken wij via de buik of er voldoende te zien is.

De zwangerschapsduur vaststellen

TermijnbepalingTot ruim 12 weken groeien alle embryo’s nagenoeg even snel. De kruin-stuitlengte geeft in de eerste 3 maanden de beste indicatie hoe ver de zwangerschap gevorderd is. Het meten van het embryo vóór 8 weken geeft regelmatig meetfouten omdat het vruchtje dan kleiner is dan 20 mm. Na 13 weken ontstaat er ook meer onbetrouwbaarheid in de meting van kruin tot stuit, omdat er dan juist wat meer verschil ontstaat in de lengte van de kindjes bij hetzelfde aantal weken zwangerschapsduur. Bovendien kan de foetus zich dan al meer buigen en strekken, wat natuurlijk ook invloed heeft op de lengtemeting.

Kortom: de uitgerekende datum wordt het meest betrouwbaar bepaald op basis van de  echo die gedaan is tussen 8 en 13 weken met een optimum tussen de 10 en de 12 weken.

Een zekere zwangerschapsduur is ook belangrijk als een combinatietest gewenst is, maar vooral om gedurende de hele zwangerschap in te schatten of het kindje goed groeit.

 

Termijnbepaling PCA   Termijnbepaling PCA

Bloedverlies en miskraam

Soms ontstaat vaginaal bloedverlies in het begin van de zwangerschap. Dit is lang niet altijd een teken dat er een miskraam gaande is. In de helft van de gevallen gaat de zwangerschap gewoon door en kunnen we vaak niet goed vaststellen waar het bloedverlies vandaan kwam.

In de andere helft van de gevallen zal er een miskraam doorzetten. Dit kan op veel verschillende manieren verlopen , maar gaat bijna altijd gepaard met ruim bloedverlies en verlies van stolsels. Ook kan de baarmoeder en onderbuik kramperig aanvoelen. Wij raden aan in geval van bloedverlies altijd telefonisch contact te zoeken met een verloskundigenpraktijk.

Een goede termijnecho is geruststellend en wekt vertrouwen. Zien we een mooi kloppend hartje en een goed ontwikkelde foetus, dan weten we uit de statistieken dat de kans op een miskraam daalt van ruim 10% naar nog maar 1 tot 3%. De zwangerschap is de eerste 10 weken nog pril en kwetsbaar. Hoe meer weken zwanger, hoe groter de kans dat de zwangerschap zal blijven zitten. Een op de tien ingenestelde zwangerschappen eindigt meestal erg vroeg, nog voor de 6 weken, maar ook wat later alsnog in een miskraam.
Is uw vorige zwangerschap uitgelopen op een miskraam? Dan kunt u vanaf 7 weken terecht om te kijken of de zwangerschap zich goed ontwikkelt en het hartje klopt. Bij aanhoudende ongerustheid kan er altijd extra gekeken worden. De kosten moeten ( in de meeste gevallen)  zelf betaald worden en komen neer op € 40,-. per echo.

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak voor termijnbepaling.