NIPT

De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een test waarbij bloed van de moeder wordt gebruikt om in het laboratorium te testen of het ongeboren kind mogelijk down-, edwards- of patausyndroom heeft. De NIPT wordt in Nederland alleen aangeboden in het kader van twee wetenschappelijke studies: TRIDENT-1 (voor hoog-risico zwangeren); TRIDENT-2 (voor alle zwangeren). De verloskundige is de aangewezen persoon om de verschillende opties mee te bespreken. Je kunt er meer over lezen op deze website: meerovernipt.nl

Over down-syndroom heeft de site www.downsyndroom.nl aanvullende informatie.  Meestal zal de echo voorafgaand aan de NIPT de termijnecho zijn. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Bij de termijnecho wordt onder andere de uitgerekende dag bepaald.    

Uitgebreide informatie is te lezen op www.pns.nl Over down-syndroom heeft de site www.downsyndroom.nl aanvullende informatie. Meestal zal de echo voorafgaand aan de NIPT de termijnecho zijn. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Bij de termijnecho wordt onder andere de uitgerekende dag bepaald.