Placentalokalisatie

Tijdens de 20 wekenecho wordt standaard gekeken waar de placenta in de baarmoeder ligt. Dit is vooral van belang omdat de placenta niet voor de baarmoedermond mag liggen, daar moet immers tijdens de baring het kind passeren.

De placenta ligt in de normale situatie op de voorwand van de baarmoeder (buikzijde van de moeder) of op de achterwand van de baarmoeder (rugzijde van de moeder) of in de fundus van de baarmoeder (bovenin de baarmoeder).
Als de placenta op de voorwand ligt kan het soms wat langer duren voor je je kindje goed voelt bewegen, er is dan een extra laagje waar de bewegingen doorheen gevoeld moeten worden!

Soms wordt er tijdens de 20 wekenecho geconstateerd dat de placenta wat laag doorloopt richting de baarmoedermond. Soms ligt de placenta een klein stukje voor de uitgang, in zeldzame gevallen totaal voor de uitgang.
Als blijkt dat de placenta gedeeltelijk voor de uitgang ligt kan er nog veel veranderen. Doordat de baarmoeder groeit in de zwangerschap schuift de placenta als het ware mee naar boven. In veel gevallen zal daardoor de placenta aan het einde van de zwangerschap niet meer voor de baarmoedermond liggen.

Als de placenta totaal voor de uitgang ligt (placenta praevia) is een vaginale bevalling niet mogelijk en zal de zwangerschap voor de uitgerekende datum plaatsvinden via een keizersnede.

Om een definitieve diagnose te kunnen stellen, zullen wij u uitnodigen voor een herhaalecho tussen de 30 en 32 weken van de zwangerschap. Het betreft dan zowel een uitwendige als een inwendige echo, omdat we zo het gebied rondom de baarmoedermond het beste kunnen beoordelen.