Termijnbepaling

De uitgerekende datum…:

In het eerste trimester van de zwangerschap worden meestal twee echo’s gemaakt: een echo rond de 8e week om te zien of het vruchtje een goede start maakt en een echo bij ongeveer 11 – 12 weken om de uitgerekende datum te bepalen, de zogenoemde termijnecho. Deze laatste echo wordt idealiter gedaan tussen de 10 en ongeveer 12 weken omdat dat de meest betrouwbare meting oplevert. De termijnecho wordt uitwendig gemaakt, d.w.z. met een transducer via de buik. Het kan een betere beeldkwaliteit opleveren wanneer tijdens het onderzoek de blaas gevuld is.

Bij echoscopisch onderzoek voor de 10 weken gebruiken we meestal de vaginale transducer. Dat is een dunne staaf-transducer die via de vagina ?ingebracht wordt tot vlakbij de baarmoederhals. De afstand tussen baarmoeder en transducer is korter dan bij een uitwendige echo, waardoor een heldere beeldvorming mogelijk is. Ook kan op die manier een beeld gevormd worden van de eierstokken en eileiders bij verdenking op b.v. een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een inwendige echo is niet pijnlijk. Indien er bezwaar is tegen het maken van een inwendige echo, geef dat dan aan, dan kijken wij eerst via de buik of er voldoende te zien is.

De zwangerschapsduur vaststellen…

TermijnbepalingTot ruim 12 weken groeien alle embryo’s nagenoeg even snel. De kruin-stuitlengte geeft in de eerste 3 maanden de beste indicatie hoe ver de zwangerschap gevorderd is. Bij een zwangerschapsduur van 12 weken is de foetus ongeveer 5 en een halve cm.

Samenvattend: De uitgerekende datum wordt het meest betrouwbaar bepaald op basis van de kruin-stuitlengte die gemeten is tussen de 8 en 13 weken met een optimum tussen de 10 en de 12 weken.

Een zekere zwangerschapsduur is belangrijk als een combinatietest of NIPT gewenst is, maar vooral om gedurende de hele zwangerschap te kunnen beoordelen of het kindje goed groeit.

Termijnbepaling PCA?? Termijnbepaling PCA

Bloedverlies en miskraam

Soms ontstaat in de eerste maanden van de zwangerschap vaginaal bloedverlies. Dit is lang niet altijd een teken dat er een miskraam gaande is. In de helft van de gevallen gaat de zwangerschap gewoon door en kunnen we vaak niet goed vaststellen waar het bloedverlies vandaan kwam.

In de andere helft van de gevallen zal een miskraam doorzetten. Dit kan op veel verschillende manieren verlopen , maar gaat bijna altijd gepaard met ruim bloedverlies en verlies van stolsels. Ook kan de onderbuik/baarmoeder kramperig aanvoelen. Wij raden aan in geval van bloedverlies altijd telefonisch contact op te nemen met een verloskundigenpraktijk.

Is de vorige zwangerschap uitgelopen op een miskraam? Dan bestaat vanaf 6 weken de mogelijkheid om te kijken of de zwangerschap zich goed ontwikkelt en het hartje klopt. Dit is een echo op medische indicatie die vergoed wordt door de zorgverzekeraar,

Neem bij ongeveer 5 – 6 weken zwangerschapsduur contact met ons op voor het maken van een afspraak voor een vroege echo en termijnbepaling.