Vitaliteit

Als je ontdekt dat je zwanger bent,  breekt er een bijzondere en vaak ook spannende tijd aan. Al vroeg in de zwangerschap wil je graag bevestiging, dat er een hartje in het embryo klopt, dat het goed gaat met de ontwikkeling van het wonder dat groeiende is in je buik. Een vitaliteitsecho kan je de nodige informatie geven. Deze echo vindt meestal plaats na verwijzing van een verloskundige. Je bent dan rond de 8 weken zwanger gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Via het echobeeld krijgen we een indruk van de vitaliteit van het embryo en zien we of er sprake is van een zwangerschap in de baarmoeder, een eenling- of soms ook tweelingzwangerschap. Slechts één keer sinds de oprichting van PCA in 2008 hadden we een zwangere met een drieling!

Inwendige echo

De eerste 8 weken is het, ondanks een volle blaas, lang niet altijd mogelijk met een echo via de buik voldoende te weten te komen over de groei van het embryo. Wij kunnen in dat geval door middel van een inwendige (oftewel vaginale) echo de zwangerschap beoordelen.

Als alles er goed uitziet, wordt de kans op een miskraam al een heel stuk kleiner! Jullie komen dan tussen de 10 en 12 weken terug voor de termijnecho.

Jullie krijgen van ons een echofoto mee. Ook is het mogelijk een aantal foto’s van dit onderzoek en volgende onderzoeken op een USB- stick te laten zetten. Helaas kunnen wij omwille van de veiligheid van ons echoapparaat geen eigen USB-stick aannemen. Een USB- stick is bij ons te verkrijgen voor 5 Euro.