Wanneer een echo op eigen verzoek?

Een echo op eigen verzoek mag altijd tussendoor, op elk gewenst tijdstip! We vinden meestal op korte termijn wel een plekje op ons spreekuur om het kindje even te zien, voor de leuk of ter geruststelling.

Enkele voorbeelden

Rond de 6 weken: Deze echo bieden wij aan als er sprake is van zich heel onzeker en/of ongerust voelen en er is geen medische indicatie voor een vroege echo. Zie vroege echo.

Rond de 15-16 weken: De meeste mensen kiezen bij deze termijn voor een extra echo als geslachtsbepaling, maar dit hoeft niet natuurlijk! We kunnen ook het kindje laten zien zonder het geslacht in beeld te brengen. Het kindje is dan ongeveer 15-18 cm lang geworden. We zien het kindje dan bewegen, drinken, met armpjes zwaaien en beentjes trappelen… De organen zoals maag, blaas en hartje zijn duidelijk te zien. Vaak is de wervelkolom en het profiel van het gezichtje prachtig in beeld te krijgen. Het betreft hier een echo in overwegend 2D. Soms is al een mooie 3D foto mogelijk, dat gaan we zeker proberen! Het consult kost 45 Euro en duurt ongeveer 15 minuten. Wij hebben USB-sticks te koop voor 5,- waar we de foto’s en een filmpje op kunnen opslaan.

Tussen de 24 en 29 weken is een goede tijd om een 3D/4D echo te laten maken en een en ander op te nemen op USB-stick. Als je ervoor kiest om voor een enkele pretecho te komen raden we aan het rond deze tijd te gaan! Het kindje heeft nu wat onderhuids vet gekregen, anders gezegd: is wat molliger geworden en er kunnen beelden verkregen worden van het gezichtje, compleet met slikken, happen, lachen, fronsen enz. Het consult duurt 20 minuten en kost 60-80 Euro afhankelijk van de invulling met 2D, 3D-echo en foto’s/ filmpjes. Zie hiervoor  de prijzen.

Zo rond de 32 weken tot een maand voor de geboorte blijft het mogelijk een pretecho te laten maken. Rond deze tijd kunnen nog prachtige detailbeelden van het gezichtje gemaakt worden in 2D en 3D. Wel zijn we nu wat meer afhankelijk van de medewerking van je kindje. Het is overigens bij welke termijn dan ook niet altijd mogelijk om mooie 3D/4D beelden te verkrijgen: de ligging van het kindje, het ontbreken van voldoende vruchtwater kunnen goede beeldvorming verhinderen. Ook kan er b.v. sprake zijn van armpjes, beentjes en/of een navelstreng voor het gezichtje… In overleg spreken we dan een korte nieuwe poging af ( tegen vergoeding van 35,-) of nemen enkel 2D- beelden op, die lukken namelijk altijd!

Wie weet tot gauw voor een echo op eigen verzoek bij ons!

Prenataal Centrum Alkmaar